Testtudatosság, mint önismereti út

A testünkben zajló folyamatok és érzéseink hozzánk tartoznak. A testtudatosság egy eszköz, hogy felismerjük ezeket a folyton változó, komplex érzéseket. Egy eszköz, hogy hétköznapjainkban kiegyensúlyozottabban és tudatosabban tudjunk jelen lenni.

A test és lélek összefüggésének problémája már a kezdetektől érdekelte az embert (Crane, 2007). Platóntól kezdve, Arisztotelész, majd Descartes dualizmusán át, Kant, Huxley, Whitehead, Popperig számos filozófus foglalkozott a kettősséggel, de az ókori keleti tradíciókban is megjelennek az integráció kérdésével foglalkozó megközelítések. Buddha tanításában követőit arra buzdította, hogy a fa tövében ülve vegyék észre testükben légzésüket, figyeljék mozgásukat, beszédüket, gondolataikat és érzéseiket járás, állás és pihenés közben.

Read more

Középpontban a személyiség

Szőke Janka (pszichológushallgató, segítő munkatárs tréningünkön) a kezdetektől tagja a Testidő csapatának. 2011 óta foglalkozik értelmi fogyatékossággal élőkkel. Pszichológiai tanulmányai során 2016 nyarán 2 hónapot töltött a franciaországi Le Beal Camphill közösségben Erasmus+ ösztöndíjjal.  2017 nyarán újabb egy hónapot töltött kint, ahol lehetősége nyílt több éves szakmai tapasztalatát gyakorlatba ültetni, és pár alkalmat tartani az intézményben élők számára. Erről szól az alábbi interjú. 

Read more

Megérzés vagy együttrezgés?

Az Egymásra hangolva cikk folytatásaként megismerkedünk a tükörneuronokkal, és azok szerepével; mikor figyelhető meg működésük, mi közük az érzelmekhez, illetve kitérünk arra is, hogy a Testidő alkalmain hogyan használjuk őket. 

Tudatosan vagy akár tudattalanul testünk rengeteg beérkező információra reagál, melyek között a legfontosabbak az emberek közti interakciókból származnak. Talán nem is olyan egyértelmű, de a másokkal való testi és érzelmi összehangolódás képessége abban segít minket, hogy jobban megértessük magunkat, jobban megértsenek minket.

Read more

Gyógyító érintés

Vajon hogyan válhat az érintés a gyógyítás eszközévé? Milyen helyzetekben használjuk? A környezetünkben hallhatunk arról, hogy vannak különböző gyógyító eljárások, amelyek foglalkoznak érintéssel. Honnan tudjuk, hogy az érintés gyógyító erejével van dolgunk? A következőkben a teljesség igénye nélkül foglalkozom a témával: módszerekkel, élethelyzetekkel és további felvetődő kérdésekkel. 

Read more

Egymásra hangolva

„Amikor mosolyogsz, az egész világ veled mosolyog.”

Szociális lényekként érzelmeinket kapcsolatainkon keresztül éljük meg. Életünk során folyamatosan kommunikálunk, verbálisan és non-verbálisan is. A korai tásas helyzetekben megélt tapasztalatok formálnak, hangolnak minket arra, hogy egy későbbi helyzetben hogyan viselkedünk. Gyermekként a másokhoz való kapcsolódás képessége társas interakcióink során fejlődik.

Read more

Te olyan érintős vagy?

Az érintés életünkben betöltött szerepéről

Az érintés, amely alatt a fizikai érintést értem, valamennyiünk életében meghatározó szerepet tölt be. Kinek nagyobbat, kinek kisebbet. Azt azonban mindannyian érezhetjük, hogy olyan intim és érzékeny dologról van szó, melynél fontos, hogyan történik. Jelentős események történnek velünk, amikor megérintenek bennünket vagy hogy ha megérintődünk valaki vagy valami által. Az is lehet, hogy mi keressük a kapcsolódási, érintkezési felületeket a mindennapokban, a párkapcsolatunkban, a kikapcsolódási lehetőségeinkben vagy akár hívatásunkban. Egy biztos, hogy az érintés, – ami akár lehet apró kontaktus vagy egy ölelés -, az életünk elengedhetetlen része. Mielőtt a felmerülő témákat kicsit részletesebben kibontom, szeretnék feltenni az olvasó számára néhány kérdést:

Read more