Üdvözlünk a Blogunkon!

Testidő Blog

Gördülni jó, de Együtt gördülni még jobb! // Élménybeszámoló a csoportról, amit a Messzelátó Egyesülettel valósítottunk meg

www.unsplasch.com

A nemrég zárult Testidő önismereti csoportban a mozgás és az emberi kapcsolatok megélése került fókuszba. A négy tematikus alkalom során a testre való ráhangolódás, a mozgás és a relaxáció eszközeivel olyan értékeket jártunk körbe és fedeztünk fel újra, melyek mind a Testidő önismereti módszer, mind a Messzelátó Egyesület számára kiemelten fontosak. Ilyen a közösségi létezés, az együttműködés, elfogadás, odafigyelés, együttérzés és társadalmi felelősségvállalás. Vajon ezek mára kiüresedett, elhasznált fogalmak, vagy képesek vagyunk újból megtölteni jelentéssel, megélésünk jelenévé tenni őket kapcsolódásaink során? A tréningen ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Read more

Testünk van, csak időnk nincs rá… – Hogyan segíthet, ha közelebb kerülünk hozzá?

A cikk a Pszichoforyou magazin Test és Lélek rovatában jelent meg 2019.01.04-én.

A mai kor emberére jellemző, hogy a nagy a rohanásban egy pillanatra sincs ideje megállni, önmagába tekinteni. Az állandó sietség mellett a nagyvárosi életmód is elidegeníthet minket nemcsak egymástól, de bizonyos szempontból önmagunktól is: ahogy környezetünkkel, úgy saját magunkkal is egyre nehezebb valódi, mély kapcsolódást kialakítani. Ha szeretnénk visszatalálni önmagunkhoz, célszerű az alapoknál kezdeni, és megtanulni kapcsolatba kerülni azzal, amiről napjainkban olyan gyakran megfeledkezünk: a saját testünkkel.

Read more

A Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozatánál jártunk

Élményanalízis Szilágyi Kinga tollából:

A vizsgaidőszak előtti nagy hajtás közepette volt szerencsénk kipróbálni Szamosi Judit Testidő önismereti módszerét. Enyhe túlzás nélkül jelentjük, hogy 90 perc felüdülésben volt részünk. Kezdésként a légzésünk mentén relaxáltunk, melynek révén testileg és lelkileg is megérkeztünk az alkalomra. Ezt követően közösen sétáltunk a térben, hogy egymásra hangolódjunk, és érzékeljük önmagunkat a csoport részeként is. Az egymásra hangolódást egy páros gyakorlat is fokozta.

Read more

Sajátélmény: bemutatkozás műhelyfoglalkozás keretében a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület 2018 novemberi szakmai napján

kép: www.pexels.com
Az egyesülethez hivatalosan 2018 tavaszán csatlakoztam, a novemberi szakmai napra azért jelentkeztem műhelyfoglalkozással, mert úgy gondoltam, bemutatkozásomnak talán ez a fizikális találkozás lehet a legjobb módja. Volt bennem izgalom, mert táncterapeuták számára még nem vezettem foglakozást, mégis otthonosan éreztem magam ebben a közegben. Nyitott, érdeklődő és kíváncsi tekintetekkel találkoztam. 

Read more

“Határok és hatások” a MACSOPE XII. konferenciáján jártunk

Most először jártunk Testidő workshoppal, vagy ahogy ilyen alkalmakon nevezni szokás “műhely foglalkozással” a MACSOPE (Magyar Csoport-pszichoterápiás Egyesület) konferenciáján, ami 2018. szeptember 22-én szombaton került megrendezésre a Bálint házban. A konferencia a “Határok és hatások” címet viselte, aminek témáját az alkalomba is beleépítettük.  

Read more

A test, mint hordozó

Testünk folyamatosan reagál a külső hatásokra, így minden pillanatban változik. Egy komplex térkép, amelyről élettörténetünk leolvasható. Vannak egészen apró, belső változások, és vannak külsők, amelyek egyedivé, egyénivé formálják testünket életünk során. Fontos kérdés azonban, hogy ezeket a változásokat hogyan észleljük, illetve milyen érzéseket keltenek bennünk? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Read more

Testtudatosság, mint önismereti út

A testünkben zajló folyamatok és érzéseink hozzánk tartoznak. A testtudatosság egy eszköz, hogy felismerjük ezeket a folyton változó, komplex érzéseket. Egy eszköz, hogy hétköznapjainkban kiegyensúlyozottabban és tudatosabban tudjunk jelen lenni.

A test és lélek összefüggésének problémája már a kezdetektől érdekelte az embert (Crane, 2007). Platóntól kezdve, Arisztotelész, majd Descartes dualizmusán át, Kant, Huxley, Whitehead, Popperig számos filozófus foglalkozott a kettősséggel, de az ókori keleti tradíciókban is megjelennek az integráció kérdésével foglalkozó megközelítések. Buddha tanításában követőit arra buzdította, hogy a fa tövében ülve vegyék észre testükben légzésüket, figyeljék mozgásukat, beszédüket, gondolataikat és érzéseiket járás, állás és pihenés közben.

Read more

Középpontban a személyiség

Szőke Janka (pszichológushallgató, segítő munkatárs tréningünkön) a kezdetektől tagja a Testidő csapatának. 2011 óta foglalkozik értelmi fogyatékossággal élőkkel. Pszichológiai tanulmányai során 2016 nyarán 2 hónapot töltött a franciaországi Le Beal Camphill közösségben Erasmus+ ösztöndíjjal.  2017 nyarán újabb egy hónapot töltött kint, ahol lehetősége nyílt több éves szakmai tapasztalatát gyakorlatba ültetni, és pár alkalmat tartani az intézményben élők számára. Erről szól az alábbi interjú. 

Read more

Megérzés vagy együttrezgés?

Az Egymásra hangolva cikk folytatásaként megismerkedünk a tükörneuronokkal, és azok szerepével; mikor figyelhető meg működésük, mi közük az érzelmekhez, illetve kitérünk arra is, hogy a Testidő alkalmain hogyan használjuk őket. 

Tudatosan vagy akár tudattalanul testünk rengeteg beérkező információra reagál, melyek között a legfontosabbak az emberek közti interakciókból származnak. Talán nem is olyan egyértelmű, de a másokkal való testi és érzelmi összehangolódás képessége abban segít minket, hogy jobban megértessük magunkat, jobban megértsenek minket.

Read more

Gyógyító érintés

Vajon hogyan válhat az érintés a gyógyítás eszközévé? Milyen helyzetekben használjuk? A környezetünkben hallhatunk arról, hogy vannak különböző gyógyító eljárások, amelyek foglalkoznak érintéssel. Honnan tudjuk, hogy az érintés gyógyító erejével van dolgunk? A következőkben a teljesség igénye nélkül foglalkozom a témával: módszerekkel, élethelyzetekkel és további felvetődő kérdésekkel. 

Read more