Gördülni jó, de Együtt gördülni még jobb! // Élménybeszámoló a csoportról, amit a Messzelátó Egyesülettel valósítottunk meg

www.unsplasch.com

A nemrég zárult Testidő önismereti csoportban a mozgás és az emberi kapcsolatok megélése került fókuszba. A négy tematikus alkalom során a testre való ráhangolódás, a mozgás és a relaxáció eszközeivel olyan értékeket jártunk körbe és fedeztünk fel újra, melyek mind a Testidő önismereti módszer, mind a Messzelátó Egyesület számára kiemelten fontosak. Ilyen a közösségi létezés, az együttműködés, elfogadás, odafigyelés, együttérzés és társadalmi felelősségvállalás. Vajon ezek mára kiüresedett, elhasznált fogalmak, vagy képesek vagyunk újból megtölteni jelentéssel, megélésünk jelenévé tenni őket kapcsolódásaink során? A tréningen ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Read more

Testünk van, csak időnk nincs rá… – Hogyan segíthet, ha közelebb kerülünk hozzá?

A cikk a Pszichoforyou magazin Test és Lélek rovatában jelent meg 2019.01.04-én.

A mai kor emberére jellemző, hogy a nagy a rohanásban egy pillanatra sincs ideje megállni, önmagába tekinteni. Az állandó sietség mellett a nagyvárosi életmód is elidegeníthet minket nemcsak egymástól, de bizonyos szempontból önmagunktól is: ahogy környezetünkkel, úgy saját magunkkal is egyre nehezebb valódi, mély kapcsolódást kialakítani. Ha szeretnénk visszatalálni önmagunkhoz, célszerű az alapoknál kezdeni, és megtanulni kapcsolatba kerülni azzal, amiről napjainkban olyan gyakran megfeledkezünk: a saját testünkkel.

Read more

A Magyar Pszichológiai Társaság Ifjúsági Tagozatánál jártunk

Élményanalízis Szilágyi Kinga tollából:

A vizsgaidőszak előtti nagy hajtás közepette volt szerencsénk kipróbálni Szamosi Judit Testidő önismereti módszerét. Enyhe túlzás nélkül jelentjük, hogy 90 perc felüdülésben volt részünk. Kezdésként a légzésünk mentén relaxáltunk, melynek révén testileg és lelkileg is megérkeztünk az alkalomra. Ezt követően közösen sétáltunk a térben, hogy egymásra hangolódjunk, és érzékeljük önmagunkat a csoport részeként is. Az egymásra hangolódást egy páros gyakorlat is fokozta.

Read more

Sajátélmény: bemutatkozás műhelyfoglalkozás keretében a Magyar Mozgás- és Táncterápiás Egyesület 2018 novemberi szakmai napján

kép: www.pexels.com
Az egyesülethez hivatalosan 2018 tavaszán csatlakoztam, a novemberi szakmai napra azért jelentkeztem műhelyfoglalkozással, mert úgy gondoltam, bemutatkozásomnak talán ez a fizikális találkozás lehet a legjobb módja. Volt bennem izgalom, mert táncterapeuták számára még nem vezettem foglakozást, mégis otthonosan éreztem magam ebben a közegben. Nyitott, érdeklődő és kíváncsi tekintetekkel találkoztam. 

Read more

“Határok és hatások” a MACSOPE XII. konferenciáján jártunk

Most először jártunk Testidő workshoppal, vagy ahogy ilyen alkalmakon nevezni szokás “műhely foglalkozással” a MACSOPE (Magyar Csoport-pszichoterápiás Egyesület) konferenciáján, ami 2018. szeptember 22-én szombaton került megrendezésre a Bálint házban. A konferencia a “Határok és hatások” címet viselte, aminek témáját az alkalomba is beleépítettük.  

Read more

A test, mint hordozó

Testünk folyamatosan reagál a külső hatásokra, így minden pillanatban változik. Egy komplex térkép, amelyről élettörténetünk leolvasható. Vannak egészen apró, belső változások, és vannak külsők, amelyek egyedivé, egyénivé formálják testünket életünk során. Fontos kérdés azonban, hogy ezeket a változásokat hogyan észleljük, illetve milyen érzéseket keltenek bennünk? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Read more